banner26

Bu haber kez okundu.

HEM ŞİFA HEM LEZZET DEPOSU Ortaköy’de İstiridye Mantarı yetiştiriyor

*Halk arasında oldukça popüler olan kavak mantarı ya da diğer adıyla istiridye mantarı şifa saçıyor. Nemli havaları seven ve kışın yetiştirilen mantarı vatandaşlar çok seviyor. Ekonomik olduğu için ve pratikliğinden dolayı etin yerine tercih edilen kavak mantarı daha çok sebze yemeklerinde kullanılıyor.

Ortaköy ilçesinin Gökler Yaylası Köyünden Genç Çiftçiler yarışmasında birinci olan hemşerimiz Ayşe Bayrak Ütük kurduğu tesiste istiridye mantarı yetiştiriyor. Hemşerimiz Ayşe Bayrak Ütük yaptığı açıklamada;   “Mantar, ülkemizde oldukça fazla çeşidi bulunmakta… Yemeklere kattığı lezzetin yanında göze hitap etmesi ile de biliniyor. Sağlık deposu olmasının yanında fiyatının uygun olması nedeniyle halkımız tarafından oldukça rağbet görüyor. Birçok farlı yemeği çorbası yapılmakla birlikte kolay pişmesi ve pratik olması ile de halk arasında tercih ediliyor. Halk arasında istiridye mantarı olarak ta bilinen kavak mantarı lezzeti ve fiyatı ile halkımız tarafından tercih edilen bir mantardır”dedi

Ayşe Bayrak Ütük; “Bu mantarlar Gökler Yaylası Köyünde Sera gibi üzeri kapatılarak, ısı verilerek yetiştiriyorlar. Diğer mantarlardan farkı olarak bu mantar türü daha lezzetli oluyor. Bunu yağla güzel bir şekilde kavurunca tadı döner tadında oluyor. Farklı şekillerde sebzeli de yapılabilir. İnce ince doğrayıp yağla kavurup içine domates biber koyularak güzel bir şekilde pişirilerek böylece güzel ve farklı bir yemek ortaya çıkıyor. Bu mantardan pilav da yapılabilir. Mantarı kavurduktan sonra pilavın üzerine koyacaksın. Pilav üstü döner gibi oluyor. Vatandaşlar çok fazla talep ediyor. Fiyatı etten ucuz, hem de et tadı verdiği, uygun olduğu için fazla talep görüyor. Bu mantar türü özellikle bu mevsimde yetişiyor yazın da yetişiyor ama şimdi dayandığı kadar dayanmıyor. 4-5 gün serada kaldıktan sonra mantaralar toplanıyor. Uzun süre dayanmadığı için taze taze tüketilmeli dondurucu saklamaya gelmiyor bu mantarlar.”

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Mantarın faydalarının Ayşe Bayrak Ütük; şu şekilde sıraladı: “ Yemeklere lezzet vermesinin yanında pek çok faydası da bulunmakta. Yüksek oranda protein bulunuyor içinde. Kemik ve dişleri güçlendirir. Kolesterolü düzenlemeye, dengeye getirmeye yardım eder. Özellikle kavak mantarı kanser ile mücadele de vücudu güçlendirir. Vücutta bulunan hastalık oluşmasına neden olan bakterilerin yok olmasını sağlamaktadır. Yüksek oranda demir içeriğine sahip kavak mantarının ete oranla etkisi daha yüksektir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kabızlığı önler. Kansızlık ile mücadele de kavak mantarı ile daha kolay bir hale gelecektir. “ *HABER RÜSTEM ÖZDEN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner31

banner34