ABAYLAR
Aksaray
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.02
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2419.0
  • BIST
    9618.83
  • BTC
    69294.62$

Süt zammı enflasyonun gerisinde kaldı

Süt zammı enflasyonun gerisinde kaldı
Aksaray Merkez İlçe Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin, süt zammı ile ilgili basın toplantısı yaptı. Zengin, süte gelen son zammın yetersiz olduğunu belirterek Ulusal Süt Konseyi’nin kararlarının belirleyici olmadığını vurguladı.

Süt Birliği Başkanı Esat Zengin, son zamanlarda süt fiyatlarına yapılan zammın üreticiler için yetersiz olduğunu dile getirdi. Süt fiyatlarındaki artışın enflasyona paralel olmadığını belirten Zengin, yem fiyatlarında yaşanan artışa rağmen süt fiyatlarının aynı oranda yükselmediğini ifade etti. Ayrıca, süt fiyatlarının sınıflandırılmasına dair bilgi veren Zengin, A sınıfı sıcak süt fiyatı 14,65 liranın üzerine 0,20 TL eklenebileceğini veya eksilebileceğini söyledi. Ancak bu fiyatın belirlenmesinde ulusal süt konseyinin ve gıda komitesinin kararlarının belirleyici olduğunu vurguladı. Zengin, süt desteklerinin de geciktiğini belirterek ilgili bakanlardan çözüm beklediklerini dile getirdi. Esat Zengin açıklamasında, “Son zamanlarda süte bir ilave zam gelmesiyle hepinizin bu zamların yeterli olmadığı sorusuyla muhatap olduğumuz için bugün sizlerin karşısında bilgilendirme gereği duyduk. Süte gelen zamlar elbette üreticiler açısından yeterli değil, yeterli olmadığını üreticilerimiz biliyorsunuz. Ancak süt zammına baktığımızda yüzde 8,30 bir zam geldi. Enflasyona baktığımızda son iki aylık yüzde 15-16 civarında bir artış olmuş ama yeme baktığımızda iki aylık dönemde yüzde 4,30’luk bir artış olmuş çok kötü değil ama üreticilerin beklentisi açısından da yeterli değildir.” dedi.

ULUSAL SÜT KONSEYİ, PİYASAYI ARAŞTIRIR

Zengin sözlerinin devamında, “Diğer taraftan sütteki 14,65 liralık fiyatı sınıflandırmaya göre, sütte A sınıfı var, B sınıfı var, C sınıfı var. A sınıfının fiyatı bu fiyat üzerine 0,20 TL eklenebilir. 0,20 TL eksiltebilir yani 2 TL eksiltilebilir, düşürebilir. B sınıfına düştü mü 1 TL eksiltilir. C sınıfına düştü mü 2 TL eksiltir. Eğer kuralları geçiyorsa 2 TL’ye kadar da artış yapılabilir. Bu yönde süte yetersiz demek çok kolay ancak süt fiyatları nasıl belirleniyor dersek bir Ulusal Süt Konseyi var. Ulusal Süt Konseyi piyasayı araştırır. Yem maliyeti gibi masrafları ortaya koyar. Fiyat Gıda Komitesi’nden çıkar. Gıda Komitesi’nde, Hazine Ve Maliye Bakanı var, Ticaret Bakanı var, Tarım ve Orman Bakanı var. Eğer bu bakanlardan birisi uygun değil derse süte 0,01 TL dahi zam alma şansımız yok.  Bundan üreticilerimin hepsinin bilgisi olsun. Ulusal Süt Konseyi’nin aldığı karar geçerli olur onlar diye düşünmesinler.” dedi.

SÜT FİYATLARINDA ASIL BELİRLEYİCİ GIDA KOMİTESİ’DİR!

Süt fiyatlarında asıl belirleyicinin Gıda Komitesi olduğunu ifade eden Zengin, “Gıda Komitesi'nde Hazineden Sorumlu Bakanımız her şeyi kısıyor. Diğer taraftan süt desteklerimizin gelmesini bekliyoruz. Bir ay kadar o da gecikti. Geçen günlerde Milletvekilimiz Hüseyin Altınsoy’u arayarak süt desteklerinin geciktiğini söyledim. İlgileneceğini söyledi. Milletvekilimiz inşallah ilgilenir. Ona da bir çözüm bulur diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Esat Zengin'in açıklamalarıyla süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntılar bir kez daha gündeme taşındı ve sektördeki beklentiler belirginleşti. *ERDEM SÜDEMEN

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!