ABAYLAR
Aksaray
21 Şubat, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.96
  • EURO
    31.23
  • ALTIN
    1867.4
  • BIST
    7913.76
  • BTC
    43404.734$

RAMAZAN AYINDA SUSUZLUĞA DİKKAT

26 Nisan 2021, Pazartesi 10:14

Su vücudumuzun canlılık faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için temel bir ihtiyaçtır. Susuzluk yorgunluk, uyku hali, halsizlik, sıcak basması, bulantı, baş ağrısı, sağlıklı düşünememe ve bayılmaya neden olabilir. Ramazan ayında uzun süreli açlık sonrası kaybedilen suyun yerine konması ve kısıtlı sürede su ihtiyacının karşılanması daha fazla önem taşısa da birçok kişide su tüketimi normalin de altına düşüyor. Susuzluğa bağlı çıkabilecek sorunların önlenmesi için günde ortalama 2 litre (en az 10 bardak) su içilmesi gerekiyor.

Oruç tutarken susuz kalmamak için sahurda salatalık, domates, marul gibi su oranı yüksek olan sebzeleri sofrada bulundurabilirsiniz. İftarda ise salatalardan ve sebze yemeklerinden faydalanabilirsiniz. Sahurda sucuk, pastırma, turşu gibi sizi susatacak ve rahatsız edecek fazla yağlı, tuzlu, baharatlı yiyecekler yerine mideyi rahatsız etmeyecek şeyler yiyebilirsiniz.

Çay ve kahve su kaybını artıran içeceklerdir bu sebeple iftar sonrasında içilen çay kahvenin miktarına dikkat edilmeli içilen her bardağa karşılık bir bardak su içilmelidir. İftar sonrasında su içmek midenizi bulandırıyorsa veya içmek zor geliyorsa nane yaprağı, limon, doğal maden suyu veya meyvelerle tatlandırabilirsiniz.

Kendi su ihtiyacınızı kilonuzu 30ml ile çarparak hesaplayabilirsiniz. Hesapladığınız miktarı bir anda içmek yerine iftar ve sahur arasına dağıtmak önemlidir. Soğuk su midede hazımsızlığa sebep olabileceğinden Ramazan boyunca ılık su tüketmeniz daha iyi olacaktır.

Hayırlı Ramazanlar.